Ravintola-alan yritys NoHo Partners tähtää suunnannäyttäjäksi nuorten osaajien johtamisessa

NoHo Partners käynnisti yhdessä Eezy Flown kanssa nuorten johtamisen akatemian, jotta yrityksen esihenkilötyö vastaisi entistä paremmin nuorten työntekijöiden odotuksia. Noho Akatemia #NextgenEdition auttaa vahvistamaan  sukupolvien välistä vuoropuhelua ja valjastamaan nuorten potentiaalin yrityksen menestyksen voimavaraksi. 

Työelämä kutsuu ja ottaa vastaan nuoria osaajia. Sukupolvenvaihdokset tuovat työpaikoille uusia toiveita, odotuksia ja urapolkuja. Niiden suhteen organisaatioiden on oltava ajan tasalla, tuumaa ravintola-alan pörssiyritys NoHo Partnersin henkilöstöjohtaja Anne Kokkonen. Maailma muuttuu ympärillä ja muutoksessa on pysyttävä mukana.

“Jos emme kuuntele ja ymmärrä nuorten työntekijöiden toiveita ja pyri vastaamaan työelämään kohdistuviin odotuksiin, mikään ei kehity: eivät työntekijät, esihenkilöt saati organisaatio”, Kokkonen sanoo. 

NoHo Partners haluaa olla suunnannäyttäjä nuorten johtamisessa ja työhyvinvoinnissa. Organisaatiossa pyöri jo sisäinen NoHo Academy -johtamisakatemia, jolle yritys halusi käynnistää jatko-osan. Syksyllä 2024 aloitettiin siis esihenkilöiden valmennukset, jotta johtaminen vastaisi entistä paremmin tulevaisuuden työntekijöiden odotuksia. Ravintola-alalle tullaan usein nuorina, ja töitä tehdään esimerkiksi opintojen ohella. Noin 45 prosenttia NoHo Partnersin ravintoloissa Suomessa työskentelevistä on alle 30-vuotiaita. 

NoHo Partnersin henkilöstöjohtaja Anne Kokkonen

Hyvin johdetussa tiimissä eri-ikäiset työntekijät kukoistavat

Johtamisen akatemiaa luotsataan Eezy Flown alla toimivan The NextGen Projectin puitteissa, jota vetää sen perustaja, strategiakonsultti Heikki Leskinen. Malli auttaa organisaatioita luomaan houkuttelevia työpaikkoja nuorille osaajille, hyödyntämään heidän vahvuuksiaan sekä lujittaa eri sukupolvien välistä dialogia työpaikoilla. 

Tällainen sukupolvien välinen vuoropuhelu auttaa Kokkosen mukaan ymmärtämään paremmin työntekijöiden näkökulmia. Tämän ymmärryksen pohjalta voidaan ryhtyä toimiin pitovoiman parantamiseksi ja työpaikan houkuttelevuuden lisäämiseksi. 

“Joissakin tiimeissämme ikäjakauma ulottuu 17-vuotiaasta 60-vuotiaaseen. Johtamistaidoissa korostuu juuri se, miten kaikilla on tiimissä hyvä olla”, Kokkonen sanoo. 

Sukupolvierot näkyvät hänen mukaansa esimerkiksi siinä, miten työelämään ja johtamiseen ylipäänsä suhtaudutaan ja mitä työelämältä odotetaan.

Kuva: Sami Heiskanen

Valmennuksissa lisätään sukupolvien välistä ymmärrystä

Valmennusohjelma käynnistyi NoHo Partnersin johtoryhmän ja ravintolaryhmänjohtajien yhteisellä päivällä. Eezy Flown Heikki Leskinen avasi tilaisuuden keynote-puheenvuorolla, joka käsitteli eri sukupolvien kokemuksia työelämässä tutkitun tiedon valossa. 

Mukaan kick offiin oli kutsuttu myös kahdeksan nuorta ammattilaista NextGenin verkostosta sparraamaan NoHo Partnersin johtoa työelämään liittyvistä kokemuksista, haasteista ja toiveista. Eri sukupolvia keskusteluttava lähestymistapa oli yritykselle uusi, mutta Kokkonen kollegoineen totesi sen antoisaksi ja oivalluksia herättäväksi. 

“Olimme saattaneet esimerkiksi ajatella, että ei nuoria työntekijöitä varmaan kiinnosta viettää keskenään aikaa työpaikan ulkopuolella. Keskusteluun osallistuneet nuoret tyrmäsivät ajatuksen heti. He olivat tosi innoissaan työyhteisön yhteisestä tekemisestä myös töiden ulkopuolella, kuten aamupaloista ja juoksulenkeistä.”

NoHo Akatemian yksi osa-alue on johtamis- ja esihenkilövalmennukset, joiden alle NextGen-valmennus kuuluu. Jälkimmäisen tavoitteena on lisätä sukupolvien välistä empatiaa ja ymmärrystä muun muassa siitä, mistä sukupolvierot kumpuavat ja mitä ainutlaatuista nuoret tuovat tiimien kehittämiseen. 

NextGen-valmennusryhmille järjestetään moduuleja erilaisten teemojen ympärille, joita ovat esimerkiksi sukupolvien välinen vuoropuhelu, yhteistyö, kommunikaatio ja palaute sekä ristiriitatilanteiden hallitseminen. Kukin moduuli käynnistyy lyhyellä tietoiskulla ja etenee sitten osallistavien harjoitusten kautta.

Ravintola-ala kouluttaa tekijöitään – se näkyy johtamisessa

Loppuvuodesta 2024 johtamisen akatemiassa on käynnissä kolme valmennusryhmää. Alkuvuodesta 2025 starttaavat uudet ryhmät. Tavoitteena on, että kaikki NoHo Partnersin reilut 300 Suomessa työskentelevää esihenkilöä käyvät valmennukset ja ryhtyvät viemään oppeja käytännön johtamistyöhön. 

“Koulutukset vahvistavat taitoja toimia esimerkiksi ristiriitatilanteessa. Jos tulee palautetta, kaikkia osapuolia tulee kuunnella ja ratkaisu mietitään yhdessä. Eli ei jäädä toivomaan, että kyllä tämä asia tästä varmaan itsestään lutviutuu”, Kokkonen konkretisoi. 

Etenkin ravintola-alalla johtamisella on olennainen rooli nuorten osaamisen kehittämisessä. Monille kyseessä on ensimmäinen työpaikka. Kokkosen mukaan perehdytyksiin käytetään yhä enemmän aikaa. Se kuitenkin maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä: onnistunut perehdytys korreloi vahvasti sitoutumisen ja hyvinvoinnin kanssa.  

“Meillä aloittaa paljon työntekijöitä, joilla on vielä kehitettävää ammattitaidossa. Kannamme siksi vastuuta valmentamisesta ja osaamisen vahvistamisesta, mikä näkyy myös esihenkilötyössä ja sen vaatimuksissa. Johtaminen monimuotoistuu päivä päivältä”, Kokkonen sanoo.

Tutustu palveluihin

Lisätietoja

Heikki Leskinen

Senior strategiakonsultti, The NextGen Project

040 521 0125
heikki.leskinen@eezy.fi

Ota yhteyttä