100 % vastuu
Kuvittele mielessäsi kuva työpaikkakiusatusta henkilöstä. Oikealla on hänen kiusaajansa, vasemmalla hänen esimiehensä. Ympärillä ovat sivustakatsojat, HR, kollegat ja sidosryhmät, joista kaikki tietävät tilanteen. Kysymys kuuluu, kenellä on vastuu puuttua tilanteeseen?
Työelämässä ihminen turtuu nopeasti vastuun kantoon ja vastuuttomuuteen. Pieni läikähtänyt kahvi pöydän kulmalla tai epäkohta asiakastyössä ovat kaikkien tiedossa, mutta moni jättää asian sikseen.
Miltä maailma näyttäisi, jos jokainen meistä kantaisi 100 % vastuun itsestään, teoistaan ja kaikesta siitä, mistä on tietoinen?
Kun tulet tietoiseksi, tulet vastuulliseksi
Jokaisella meistä on 100 % vastuu itsestään, teoistaan ja kaikesta siitä, mistä hän on tietoinen, oman toimivaltansa rajoissa. Kun havaitset epäkohdan organisaatiossa tai virheen asiakastoimituksessa, olet sataprosenttisesti vastuussa asian esiin nostamisesta. Aina kaikkea ei voi korjata itse, mutta asian esiin nostaminen on jo vastuun kantoa.
On uskomatonta, kuinka monta vuotta ihmiset seuraavat vierestä koulu- tai työpaikkakiusaamista ilman, että kokisivat vastuukseen puuttua asiaan. Kun tietoisuuden mukana saapuu vastuu, myös sivustakatsojat muuttuvat syyllisiksi tilanteesta.
Vastuu vaatii toimintaa
Toisin kuin usein sanotaan, ei ole olemassa jaettua vastuuta, vaan vastuu vaatii toimintaa. Havaitessasi epäkohdan, pienin vaadittava teko, on nostaa asia esille. Aina tämä ei kuitenkaan riitä, vaan vastuu vaatii toimintaa tilanteen muuttamiseksi. Pyyhit kahvin, puutut kiusaamiseen tai kerrot kollegallesi asiakastoimituksen virheestä.
Organisaatioissa joku on saattanut käyttäytyä tyranninomaisesti vuosia, ilman, että muut puuttuvat tilanteeseen. Joiltain henkilöiltä jopa sallitaan asioita, joita toisilta ei, ja huono käytös on saattanut rakentua osaksi yrityskulttuuria ja yleiseksi huumorin aiheeksi. Kun kuitenkin lähes kaikki organisaatiossa ovat tilanteesta tietoisia, on vaikeaa puuttua tilanteeseen. Vastuu vaatii kuitenkin toimintaa ja jokainen, joka huonoa toimintaa havaitsee, on vastuullinen tilanteen korjaamisesta.
Joskus voi olla vaikeaa hahmottaa, mitkä asiat ovat oman vaikutuspiirisi ulkopuolella. Me kaikki seuraamme vierestä keskustelua ilmastonmuutoksesta. Vaikka poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen on hidasta ja vaivalloista, se on yhtälailla kaikkien vastuulla, kuin päivittäisten ympäristöystävällisten valintojen tekeminen.
100 % vastuu omasta elämästä
Myös oman elämän ohjaksissa jokainen meistä kantaa täyden vastuun. Sen sijaan, että ajelehdit ympäristön ja muiden ihmisten vietävänä, olet vastuussa oman elämäsi suunnasta. Ajelehtivan tukin sijaan ohjaat itse elämääsi ja sinulla on 100 % vastuu omasta onnestasi.
Mikäli esimiehesi ei anna sinulle tarpeeksi palautetta, oletko kantanut vastuusi ja pyytänyt sitä? Mikäli haluaisit töissä enemmän vastuuta tai uudelleenorganisoida tiimisi työnkuvia, et voi jäädä odottamaan ulkopuolista aloitetta. Olet vastuussa omasta onnestasi, ammatillisesta kehittymisestä ja työkuormastasi, jolloin sinun tulee tehdä joka päivä töitä haluamasi suunnan eteen.
Vastuun kantamista on myös tilanteisiin puuttuminen ja palautteenanto. On velvollisuuteni kertoa, mikäli kollegani tekemä tarjous ei ole riittävän kiteytetty tai tarjouksen asiakaslupauksia ei pystytäkään lunastamaan. Toisaalta myös myönteisen palautteen antaminen on vastuun kantamista. Vastuu yhteisen kulttuurin luomisesta on meillä kaikilla. ”Hei tosi hienosti tehty!”
Usein valmennuksissani ihmisten silmät aukeavat aiheesta puhuttaessa. Kun 100 % vastuu viedään organisaation työyhteisöön ja pelisääntöihin, alkaa tapahtua. Epäkohdat nostetaan esille, vastuuta kannetaan ja jokainen ymmärtää oman vastuunsa kannustavan ja rohkaisevan kulttuurin luomisessa.
100 % vastuu on yksi suosituimmista key note -puheenvuorojen aiheista ja sisällytämme sen lähes aina valmennusohjelmiimme.
Tarvitsetko inspiroivaa puhujaa tilaisuuteenne tai henkilöstöllenne, sparrausta johtoryhmille tai esimiehille?
Ota yhteyttä!
Lue lisää aiheesta
Johda itsesi vuoteen 2025 – 7 kysymystä, joihin kannattaa vastata ennen uutta vuotta
Vuosi 2025 on kulman takana. On aika arvioida kulunutta vuotta ja antaa itsellesi joulutodistus, ja asettaa uusi riman korkeus tulevalle vuo…
FlowTalk-webinaaritallenne: Muutoksen johtaminen
Muutosjohtajuus on strategista johtamiskyvykkyyttä. Mitä se tarkoittaa käytännössä?…
Johda henkilöstökokemusta tiedolla
⏰ Aika: 25.4.2025 klo 8.30-9.00 Kilpaillaanko teillä parhaista osaajista? Jos ei vielä, niin kohta kilpaillaan. Osaajapulasta tulee jälleen …