Gigantille muotoiltiin pelikirja, joka palvelee koko organisaatiota

Gigantti ja Eezy Flow toteuttivat monipuolisen muotoiluprojektin, jonka myötä syntyi Gigantin pelikirja: kulttuurinen käsikirja, joka kattaa kaiken organisaatiolle tärkeän strategiasta asiakaskokemuksen peruspilareihin. Projektista kasvoi merkittävä strateginen kokonaisuus, joka tiivistettiin yksiin kansiin.

Parempi työntekijäkokemus johtaa parempaan asiakaskokemukseen, ja parempi asiakaskokemus taas parempaan tulokseen. Tähän kiteytyy Gigantin pelikirjan pääviesti.

Gigantti ja Eezy Flow konseptoivat, toteuttivat ja lanseerasivat Gigantille kulttuurisen käsikirjan, joka kokoaa organisaation strategian, johtamismallin, työntekijäkokemuksen ja asiakaskokemuksen yksiin, fyysisiin kansiin.

“Viimeisen 25 vuoden aikana Gigantista on tullut markkinajohtaja. Asiakkaiden ja työntekijöiden odotukset sekä ympäröivä maailma ovat kuitenkin samalla muuttuneet paljon. Haluamme pystyä vastaamaan näihin odotuksiin ja luoda yhteisen suunnan seuraavalle 25:lle vuodelle”, Gigantin henkilöstöjohtaja Eveliina Ihalainen perustelee pelikirjan arvoa.

Kirja kattaa käytännössä kaiken, mitä jokaisen organisaatiossa työskentelevän tulee työpaikastaan ja siellä toimimisesta tietää: esimerkiksi mitkä ovat yrityksen arvot ja miten niiden mukaan toimitaan, miten asiakas kohdataan ja mitä henkilöstöltä ja esihenkilöiltä odotetaan. 

“Ilman Eezy Flow’ta emme olisi saaneet ajatusta näin laajasta pelikirjasta tai monipuolisista tavoista, joilla se voidaan lanseerata koko organisaatiolle”, Ihalainen sanoo.

Pelikirja tukee niin johtamisessa, rekrytoinnissa kuin käytännön tilanteissa

Ihalainen korostaa, ettei pelikirja ole vain henkilöstön käsikirja tai johtamisen työkalu, vaan arkityön tuki jokaiselle giganttilaiselle. Kirja on kirjoitettu yleistajuisella ja selkeällä tavalla. Jos esimerkiksi käsitellään yrityskulttuuria, käsite on ensin avattu havainnollisesti. Kuka tahansa, oli hän sitten konkari, tulokas tai kesätyöläinen, ymmärtää sanoman. Siksi pelikirja on myös hyvä rekrytoinnin ja perehdyttämisen tuki. 

Pelikirja selkeyttää sekä esihenkilöihin ja henkilöstöön kohdistuvia odotuksia että sitä, miten niiden mukaan toimitaan. Kun esimerkiksi palautetta annetaan, oli se sitten positiivista tai rakentavaa, perustelut löytyvät kirjasta. 

“Epäselvät tavoitteet, roolit ja odotukset voivat johtaa tilanteeseen, jossa jokin asia menee pieleen. Kyse ei välttämättä ole kenenkään virheestä, vaan siitä, ettei ihminen tiedä, mitä häneltä odotetaan”, Ihalainen sanoo. 

Hänen mielestään on olennaista, että nyt kaikki organisaatiossa yhdessä sovitut asiat löytyvät mustana valkoisella yhdestä paikasta. 

“Esimerkiksi ristiriitatilanteessa esihenkilö voi muistuttaa, että tässä on meidän tapamme toimia. Pelikirja on toteutettu koko työyhteisöä osallistaen; olemme kaikki sitoutuneet toimimaan sen mukaan, mitä kirjassa lukee.”

Monipuolinen muotoiluprosessi projektin selkärankana

Gigantin pelikirja konseptoitiin Culture bakery -muotoiluprosessin avulla. Osana muotoilua hyödynnettiin Barrett-kyselyä lisäämään ymmärrystä yrityksen kulttuurin nykytilasta. Culture bakeryn aikana kertynyt tieto ja kehitetyt ideat kiteytettiin kaiken kattavaksi pelikirjaksi. Tässä vaiheessa paljon oli jo tehty, mutta tärkein oli edessä: kirja piti esitellä ja jakaa työyhteisölle. 

Pelikirja lanseerattiin monipuolisesti koko Gigantin organisaatiolle kolmen kuukauden aikana. Osana lanseerausta tavaratalopäälliköt ja osastopäälliköt kävivät henkilöstön kanssa pelikirjaa avaavat keskustelut Eezy Flow’n suunnitteleman keskustelukartan avulla. Keskusteluissa pohdittiin yhteisen kulttuurin ja pelisääntöjen merkitystä sekä niiden käytännön näkymistä työympäristöissä ja ihmisten kohtaamisissa.

“Lanseerauspäivät ja erityisesti karttakeskustelut syvensivät giganttilaisten ymmärrystä siitä, miksi pelikirja on tehty ja mitä varten se on olemassa. Koko henkilöstö pääsi jakamaan ajatuksiaan ja kuulemaan muiden näkökulmia.” 

Keskustelujen kautta johtoryhmä sai arvokasta tietoa Gigantin kulttuurin nykytilasta, henkilöstön toiveista ja huolista, sekä konkreettisista teoista, joihin ryhtyä ensimmäisenä. Se on esimerkki lisäarvosta, jota yhteistyö Eezy Flow’n kanssa toi. 

“Oli erinomaista voida sparrailla parasta mahdollista lanseeraustapaa pelikirjalle: mitä viestinnällisiä ja osallistavia keinoja voimme käyttää, jotta kaikki tuntisivat olevansa samassa veneessä. Halusimme todella iskostaa sisällön giganttilaisten arkeen. Seuraava vaihe on alkaa elää pelikirjaa todeksi, eli kulttuurinen matkamme jatkuu”, Ihalainen kertoo.

Jotta kirja ei jäisi vain nurkkaan pölyttymään, Gigantin johtoryhmä kiersi loppuvuonna myymälöissä ja muissa toiminnoissa kuuntelemassa ja keskustelemassa siitä. Eri yksiköt myymälöistä pääkonttorille ovat valinneet pelikirjaan liittyen kolme ensiaskelta, joita ne ryhtyvät toteuttamaan osana yksiköiden toimintasuunnitelmaa. 

Lisätietoja

Kiki Brandt-Tallqvist

Yritysmuotoilija, kulttuuri & strategia

040 576 9089
kiki.brandt@eezy.fi

Ota yhteyttä