Yrityksissä opetellaan ontumaan
Puhun usein siitä, että yrityksissä opetellaan ontumaan. Otetaanpa ajatusleikki, että sinulla menee kävellessäsi kivi kenkään. Mitä jos sen sijaan, että pysähtyisit ja ottaisit kiven pois, opettelisitkin ontumaan ja olisit ylpeä uudesta tavastasi linkata? Kaveri tulee vastaan ja kysyy: ”Mikä sinulla on hätänä, onko jokin huonosti?” Vastaat: ”Ei, minulla on kivi kengässä, mutta olen opetellut ontumaan.”
Arjessa tällainen tuntuisi absurdilta – että opettelisit linkkaamaan ja olisit ylpeä siitä. Mutta kun sitten tullaan työyhteisöön ja työympäristöön, me tunnistamme kyllä kipukohdat ja tiedämme tasan tarkkaan, missä kohtaa ja keiden kanssa meillä on haasteita. Emme kuitenkaan osaa puuttua näihin ongelmiin, vaan sen sijaan opettelemme ontumaan, kävelemään kivi kengässä.
Kouluta ja valmenna dream team -joukkueesi
Harva johtaja on tehnyt profiloinnin omasta tiimistään. Ihanneprofiili koostuu kyvykkäistä ja osaavista ihmisistä, jotka ovat motivoituneita tekemään työtään. Tämä on dream team -joukkue, jota ei tarvitse johtaa, ja jonka kanssa asiat tapahtuvat jo ennen kuin niitä on ehtinyt edes ajatella. Ongelma on, että näitä ihmisiä on aivan liian vähän.
Jokainen johtaja toivoo, että saisi ympärilleen tällaisen joukkueen. Mutta todellisuus on, että meitä ympäröi myös sellaisia yksilöitä, joiden motivaatio on korkealla, mutta kyvyt ovat heikot. Tämä johtuu joko perehdytyksen tai valmennuksen puutteesta, ja asian on vain annettu vain olla, on opeteltu ontumaan.
Tämä porukka, joka tekee innokkaasti vääriä asioita, tai asioita väärin, on vaarallinen joukkio. Johtajan vastuulla on kouluttaa ja valmentaa nämä ihmiset ykkösketjuun. Koska koulutuksen avulla voidaan saada nämä ihmiset sekä halukkaiksi että kyvykkäiksi, loppupeleissä tämä on kuitenkin siis kohtalaisen helppo joukkio.
Motivointi on johtamisen haastavin muoto
Vaikeampi on se joukko, joka on kyvykästä ja joka osaa, mutta ei halua. Aika on tehnyt tehtävänsä, motivaatio on laskenut, tai on tultu väärään paikkaan töihin. Kenen vastuulla on näiden henkilöiden motivointi? Sinun, johtajana. Johtamisen haastavin muoto on motivointi: kuinka saadaan liekki syttymään, ja kun se on saatu syttymään, kuinka sitä pidetään yllä? Se ei tapahdu itsestään, vaan sitä pitää johtaa.
Johtaminen tapahtuu aina ihmiseltä toiselle ja sinulla on joukko yksilöitä johdettavanasi. Kaikkia ei voi johtaa samalla tavalla, vaan joko lisäämällä kykyjä tai lisäämällä motivaatiota.
Se, mitä mittaat, kehittyy
Johdon tulee ymmärtää, ettei motivaatio pysy yllä automaattisesti. Flow-tila vie eteenpäin jonkin aikaa, mutta kaikki hiipuu aikanaan. Kun ollaan tekemisissä yksilöiden kanssa, työskentelymalliin vaikuttavat niin ihmisten henkilökohtainen elämä, mielentila kuin työympäristössä tapahtuvat asiatkin. Nostamalla johtamisen kyvykkyydet ja ihmistuntemus agendalle ja arkitoimintoihin voidaan vaikuttaa työilmapiiriin ja duunifiilikseen. Se, mitä mittaat, kehittyy.
Työntekijäkokemuksen mittareita on lukuisia. Työtyytyväisyys, vaihtuvuus, pysyvyys, suositteluindeksi, sairaspoissaolot sekä lähes kaikki asiakaskokemuksen mittarit indikoivat henkilöstökokemuksen tilaa. Palavatko teillä ihmiset halusta työskennellä organisaationne tavoitteen eteen? Minkälainen on henkilöstökokemus? Otetaan kivi pois kengästä ja selvitetään.