Vain 17 % työvoimasta on omistautunutta

Työelämäilmiöitä tarkastelevassa tutkimuksessamme selvisi, että työvoimasta vain 17 % on omistautunut työlleen. 

On huolestuttavaa, että niin harva työntekijä on omistautunut työlleen. Ovathan omistautuneet työntekijät innostuneita, valmiita auttamaan muita ja jakamaan osaamista omassa yhteisössään. Näiden lisäksi he kokevat työn imua ja työskentelevät laadukkaammin. 

Luonnollisesti tämä kaikki näkyy myönteisesti asiakaskokemuksessa, organisaation muutoskyvykkyydessä, kasvussa ja innovaatiokyvyssä.

Omistautuneisuus (engagement) koostuu neljästä ulottuvuudesta:

1. Kokemus siitä, miten hyödyllinen työntekijän oma rooli on organisaatiossa.

2. Kokemus siitä, miten hyvin tiimiin ja yhdessä tekemiseen on sitouduttu.

3. Halukkuus suositella työnantajaa.

4. Kokemus siitä, että organisaation arvot ja päämäärät ovat tavoittelemisen arvoisia.

Miksei maailman onnellisin kansa sitten kukoista töissä?

Me väitämme:

Työelämästä puuttuu intohimoa

Kun asiaa pysähtyy miettimään, voi jopa hämmästyä. Miten maailman onnellisin kansa tuottaa työelämää, jossa omistautuminen on maailman häntäpäässä? Luku on kymmenessä vuodessa hiipinyt muutaman prosenttiyksikön ylöspäin (2013 se oli 12 %), mutta 17 % on edelleen pieni luku yhteiskuntamme kannalta.

Työn ei tarvitse olla koko elämä, mutta me teemme töitä sen eteen, että se olisi hyvä osa elämää mahdollisimman monelle. Ja jos yksilöä ei huvita, on asialla merkitystä ainakin yksilön itsensä, muiden työntekijöiden ja organisaation tuloksellisuuden kannalta. Suomalaisesta työelämästä puuttuu työn imua, innostusta ja intohimoa.

Johtajan pitää ymmärtää motivaation anatomiaa

Nykypäivän johtajan pitää siirtää fokuksensa enemmän psykologiaan ja käyttäytymistieteisiin. Merkityksellisyyden ja arvostuksen kokemuksella on erityisen vahva linkitys sitoutuneisuuteen. 

Millaiselta ohjenuoralta kuulostaisi esimerkiksi Jim Goodnightin lausahdus: “If you treat your employees like they make a difference, they will”?

Katse kannattaa kääntää nopeasti ratkaisuihin

Kaikki hyvä ja huono, mikä organisaatioissa vallitsee, on johtamalla aiheutettu, mahdollistettu tai sallittu. Omistautumisen vajeeseen voi löytää syitä laajalta rintamalta, mutta johto ei pääse vastuutaan pakoon. 

Kun tuloksiin on havahduttu, katse kannattaa kääntää nykytilasta mahdollisimman nopeasti ratkaisuihin. Yhä useammat johtoryhmät lähtevät laittamaan perustaa kuntoon syvältä, aloittaen kulttuurista ja arvoista.


3 vinkkiä

Strategi ja muutoksen moniottelija Kalle Ruuskanen antaa kolme vinkkiä, miten edesautetaan työntekijöiden omistautumista.


Kalle Ruuskanen on tinkimätön strategi ja muutoksen moniottelija, joka uskaltaa haastaa asiakkaansa tavoittelemaan oman toimialansa erinomaisuutta. ”Thinking out of the box is nothing – ACTING out of the box is everything.

1. Luota niin, että sattuu

Usko, että organisaatioosi on palkattu oikeat ihmiset, jotka osaavat tehdä työnsä. Tarvitsemme vähemmän manageerausta ja enemmän valmentajuutta.

2. Mahdollista yksilön tie paremmuuteen

Ihmiset haluavat kehittyä työssään. Ovatko akatemiat, sparriparit ja muut kehittymisen rakenteet kunnossa?

3. Muista tavoitteellisuus

Aseta innostavia ja kunnianhimoisia tavoitteita, joihin voitte yhdessä sitoutua.

Tutkimusraportti työelämän ajankohtaisista ilmiöistä

Henkilöstökokemus Suomessa 2024 -raportti

Kiinnostaako työelämädata ja parempi johtaminen?

Eezy Flow tutkii vuosittain noin 200 000 työntekijän kokemuksia työelämästä. Kyseessä on Suomen laajin aineisto henkilöstökokemuksesta ja johtamisesta. Teimme syväsukelluksen dataan ja nostimme tutkimusraporttiin viisi ilmiötä, joihin suomalaisen johtajan kannattaa havahtua.


Jutellaanko lisää aiheesta?

Kalle Ruuskanen

Strategiajohtaja

050 511 9723
kalle.ruuskanen@eezy.fi

Ota yhteyttä

Johanna Lehmus

Johtaja, Tutkimus & tieto

040 501 0844
johanna.lehmus@eezy.fi

Ota yhteyttä

Harri Tammiruusu

Valmentaja & yritysmuotoilija, liiketoimintakehitys

050 055 8888
harri.tammiruusu@eezy.fi

Ota yhteyttä


Lisää näkemyksiä

Artikkelit Oppaat & tutkimukset