SmartTahko osoittaa matkailun edelläkävijyyttä

SmartTahko on matkailualan digitalisaatioprojekti, jonka tavoitteena on luoda Tahkolle uusia, innovatiivisia ja ympäristöystävällisiä matkailupalveluita. Projektin tarkoituksena on lisätä Tahkon kilpailukykyä ja vetovoimaa, sekä parantaa matkailijoiden vierailukokemusta.

SmartTahko-projektissa matkailua kehitetään yhdistämällä palveluita ja teknologioita, jotka tukevat ympäristöystävällistä matkailua. Matkailukokemukseen ja elämyksellisyyteen panostetaan esimerkiksi kehittämällä mobiilisovelluksia ja verkkopalveluita, jotka helpottavat matkailijoiden liikkumista ja aktiviteettien suunnittelua Tahkolla.

Työpajat tuottivat innovaatioita

”SmartTahko-projektin tavoitteena oli varmistaa Tahkon edelläkävijyys eli nostaa Tahkon matkailualue teknologiakehityksen ja älykkäiden palveluiden kärkikohteeksi”, kertoo Tahkon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Heiskanen. Projektissa olennaista oli yritysten ja yhteistyökumppaneiden verkostoituminen ja uusien yhteistyömahdollisuuksien luominen matkailupalveluiden kehittämiseksi.

Osuuskauppa PeeÄssän toimialajohtaja ja TAHKOcomin hallituksen jäsen Ville Puustinen pitää työpajatyöskentelyä erittäin onnistuneena. Hän nostaa esiin työpajojen ammattimaisuuden ja teknisen laadukkuuden, sekä osallistujien kesken löytyneen yhteisen kielen ja suunnan.

SmartTahko kehityshanke on koonnut yhteen alueen toimijoita, energia-, verkko- ja teknologiayhtiöitä sekä tutkijoita. Hanke on kerännyt laajaa huomiota eri toimijoiden kesken ja mediassa. ”Sitoutuminen on ollut hienoa läpi hankkeen. Työpajoissa on ollut todella laaja joukko pajoittajia ja porukka on ollut erittäin hyvällä läsnäoloprosentilla läsnä työpajoissa”, kertoo Puustinen projektin onnistumisesta.

Sitoutuminen on ollut hienoa läpi hankkeen.

Ville Puustinen, toimialajohtaja, Osuuskauppa PeeÄssä
TAHKOcom hallituksen jäsen

Ensimmäisen vaiheen työpajoihin osallistui yli 100 henkilöä ja kehittämistyössä oli mukana noin 20 eri yritystä. SmartTahko Innovation Party keräsi yhteen joukon asiantuntijoita eri teknologiayrityksistä, kuten Nokia, Voimatel, Elisa ja Optiwatti. Kehitysprojektin myötä Tahko on maailman ensimmäinen matkailukohde, jossa keskusvaraamon ohjelmisto ohjaa varatun mökin lämpötilaa automaattisesti varaustilanteen mukaan, kiitos kuopiolaisen Optiwatti Oy:n.

SmartTahkon strategiakuva

Matkailun jatkuva kehitys

Yritysmuotoilija Pekka Vihma kertoo, kuinka hankkeen tiimoilta on syntynyt mielenkiintoisia spin off -hankkeita ja yrityskonsortioita. Myös akateeminen tutkimuselämä on tullut hankkeen myötä osaksi Tahkon ekosysteemiä. Yhteistyö muun muassa Itä-Suomen Yliopiston, Savonian, Savon ammattiopiston ja Haaga-Helian opinahjojen kanssa on tuottanut tutkimuksia ja lopputöitä.

Projekti tähtää seuraavaksi Tahkon ylihuomisen palveluiden ja tekniikoiden saavuttamiseen. Yksi esimerkki on Data & Digi -tiimi, joka on keskittynyt nimensä mukaisesti teknologisiin ratkaisuihin. Tavoitteena ovat esimerkiksi 5G-verkon mahdollistamat langattomat palvelut ja autonomiset pikkubussit.

Viimeaikaiset uudet investoinnit Tahkolle ja niistä uutisointi ovat myös iso motivaattori palveluiden ja tekniikoiden selvittämiselle ja kehittämiselle. Projektin toteuttajat uskovat, että kaikki edellä mainitut asiat tulevat viemään Tahkoa eteenpäin ja Tahko tulee olemaan hyvin erinäköinen paikka vuosikymmenen loppuun mennessä.

Ratkaisun toteuttajat

Pekka Vihma

Yritysmuotoilija, strategiat, konseptit & aluekehitys

040 048 5444
pekka.vihma@eezy.fi

Ota yhteyttä

Petteri Tuominen

Yritysmuotoilija, strategiat, konseptit & aluekehitys

040 839 6095
petteri.tuominen@eezy.fi

Ota yhteyttä

Lue lisää onnistumisia